3D printen

Diverse merken hebben mooie items te koop, maar voor echt een unieke items in het dorp is het mogelijk om met een 3D printer zelf items te maken. De 3d printers zijn de laatste jaren steeds beter (en betaalbaarder) geworden, waardoor steeds meer mensen een 3D printer in huis hebben. Er zijn best een aantal goede printers te krijgen onder de €250,-.

Hoe werkt 3d printen?

Met 3D printen print je laag voor laag een item. In vergelijking met een gewone printer wordt er niet geprint met inkt maar (meestal) met filament. Dit filament is op rollen te koop en wordt door de printer gesmolten en in de opgegeven vorm laag voor laag opgebouwd.

3D bestanden

Het is natuurlijk mogelijk om zelf 3d ontwerpen te maken, maar niet noodzakelijk. Er zijn online veel gratis en betaalde bestanden te vinden. Op websites zoals thingiverse.com en vele andere staan duizenden ontwerpen. Natuurlijk is niet alles geschikt om te gebruiken in een dorp. Om een soort van bibliotheek aan te leggen, hebben we een account aangemaakt op Thingiverse en verzamelen we daar alle bruikbare ontwerpen. We hebben ze onderverdeeld in de volgende categorieën:

Los van bovenstaande categorieën zijn er nog veel andere sites waar je gratis ontwerpen kunt vinden. Hieronder een lijstje met nog een aantal veel gebruikte sites:

Suggesties om ontwerpen toe te voegen aan de Thingiverse collectie zijn altijd welkom. Per mail kan dat naar info@kerstdorpclub.nl, het kan via een bericht in de facebook groep of via onderstaand formulier.