Merken kersthuisjes

Intro
Omdat wij merken dat leden op zoek zijn naar informatie over de diverse merken hebben wij de oude archieven nog eens bezocht en deze herschreven en aangevuld waar nodig. Omdat dit best een behoorlijke klus is blijft deze pagina dus in aanbouw. Heb jij aanvullende informatie en wil je met ons delen of voor ons schrijven mail ons dan naar info@kerstdorpclub.nl, wij zijn je nu al dankbaar!

Lemax
Sinds de oprichting in 1990 door Mr. Jack Lee, loopt Lemax voorop in het snelgroeiende tijdverdrijf van verlichte dorpen. Van een bescheiden selectie schilderachtige verlichte huisjes is de collectie uitgebreid tot een wereld van huisjes, beeldjes en accessoires. Verzamelaars van over de hele wereld hebben het plezier en de voldoening ontdekt van het inrichten van hun huis met hun eigen Lemax dorp. Een selectie betoverende huizen, landschapsarchitectuur, accessoires en beeldjes biedt voor elk wat wils, van serieuze dorpsverzamelaars tot informele kerst-decorateurs. Lemax biedt een hoogwaardig alternatief voor verzamelaars die jaren hebben besteed aan het bouwen van weelderige dorpsdisplays, en een betaalbaar toegangspunt voor nieuwe verzamelaars. Verzamelaars zijn enthousiast over de details die in elk Lemax dorpsstuk zitten.

LuVille
Er is altijd weer iets nieuws te ontdekken in de collectie rijk gedetailleerde huisjes, figuren en accessoires van LuVille. Sinds 2005 is het de LuVille ontwerpers altijd weer gelukt om een mooie nieuwe collectie neer te zetten. Alle artikelen worden met vakmanschap en een scherp oog voor detail gemaakt zodat je jouw eigen miniatuurwereld kunt creëren.

Geniet van het Hollandse landschap van Molendam, wandel door de besneeuwde bergen van Schneewald, ervaar de sfeer van het Franse dorpje Ville de Reidy en ontdek de betekenis van Scandinavische ‘hygge’ in Sledgehølm.

Breng een bezoekje aan de kleurrijke kermis, het circus en de dierentuin, of ga op reis met de Around the World-collectie. Of het nu gaat om een enkel huisje, een straat of een geheel dorp, met de miniaturen van LuVille kun je altijd groots genieten.

Dickensville
Tot 2010 heeft dit merk zich nog niet echt gespecialiseerd tot een bepaalde lijn en kwamen de huisjes hoofdzakelijk vanuit de Norma fabriek waar inkopers van het bedrijf PeHa hun eigen collectie uitzochten en kwamen dan in een verpakking van Dickensville by PeHa naar Europa. In 2010 introduceerde PeHa een eigen lijn nl de Elfsteden serie.

MyVillage
De producten van MyVillage zijn geschikt voor alle merken kersthuisjes, zoals Department 56, Lemax, LuVille, Dickensville of elk ander merk, ongeacht de schaal die je gebruikt!

De producten van MyVillage zijn ontworpen, ontwikkeld en gemaakt van hoogwaardige materialen en vele kunnen worden hergebruikt, zodat je ze jarenlang in je kerstdorp kunt gebruiken!

MyVillage levert alle accessoires die je nodig hebt om de mooiste kerstsfeer te creëren, zoals landschappen, decoraties en achtergronden. Voeg huizen toe van je favoriete merk en je bent klaar om te gaan!

Department 56
Op een kerstavond vertrok een groep vrienden om te genieten van een feestelijk diner in een kleine herberg in een rustig rivierstadje Stillwater Toen ze een bocht in de weg namen, zagen ze het kleine, ouderwetse dorp versierd voor de feestdagen. De lichten gloeiden en schitterden als feeën te midden van de vers gevallen sneeuw. De hele avond was het gesprek vol kerstherinneringen en de visioenen die het kleine stadje had opgeroepen. Te midden van het gemoedelijke geklets en de magische herinneringen werd het idee voor een verlicht kerstdorp geboren. Die vonk van een idee werd werkelijkheid toen Department 56 in 1976 een serie van zes met de hand geschilderde, keramische gebouwen introduceerde. De rest is geschiedenis.
Het bedrijf achter de dorpen.

Ruim veertig jaar geleden begon Department 56 als onderdeel van Bachman’s, een vooraanstaande retail bloemist in Minneapolis. Bachman gebruikte een nummerings systeem om elk van zijn afdelingen te identificeren. Het nummer dat was toegewezen aan de afdeling groothandel in cadeau-import was, je raadt het al, 56.

Department 56, met het hoofdkantoor in Eden Prairie, Minnesota, is een leider geworden in de cadeauartikelen-, verzamelobjecten- en decoratie-industrie voor de feestdagen en staat vooral bekend om onze handgemaakte verlichte dorpen.

Waarin de Snow Village series ontstaan is in 1976 is bijvoorbeeld de Dickens Village series van 1984. Later volgende onder andere nog series als New England, Heritage Village, Alpine Village en Christmas in the City.

Helaas is het merk Department 56 maar kort in Nederland te koop geweest en ben je nu aangewezen op online aankopen via Ebay of middels een Amerikaans post adres bij webwinkels. Weet dat wij altijd even kunnen bijstaan en inmiddels goede contacten hebben in de USA.

Jägerndorfer
Een product vanuit Oostenrijk welke door de firma MyVillage (VeDeCo) wordt geïmporteerd. Voor ons veelal bekend om de vele skiliften en bijbehorende artikel als een sneeuwbully etc.

Typisch Hollands
Tussen 2007 en 2016 heeft tuincentrum Overvecht een serie uitgebracht onder de naam Typisch Hollands. Een serie met kerstdorpjes uit het authentieke straatbeeld van Nederland. De eerste items waren grachtenpandjes, bloemenwinkel, Westertoren en een oliebollenkraam.

Later werd de serie uitgebreid met een station van Hollands Spoor, de vuurtoren het Paard van Marken , de magere brug, en Hotel New York van de bekende Amerika lijn. Als in 2014 Blokker de tuincentra verkoopt lijkt het doek te vallen voor de serie. bv een Blokker winkel. Blokker heeft nog enkele aanvullingen toegevoegd als in 2017 definitief het doek valt. Echter nu (2023) staan er nog altijd enkele Typisch Hollands items te koop op de website van Blokker.

Anton Pieck (Blokker)
In 2019 komt Blokker ook met een geheel nieuwe serie huisjes, dit komt mede door het stoppen van de serie Typisch Hollands. De ontwerper is wel dezelfde maar zijn iets anders qua maatvoering. De items zijn gebaseerd op illustraties van Anton Pieck die bekend is van diverse items in de Efteling.

Blokker – Anton Pieck

Intratuin eigen merk

Wurm

Mr. Christmas

Lilliput Lane

Disney Park Village

KLM Huisjes
De KLM-huisjes zijn cadeautjes voor reizigers aan boord van KLM-vluchten in Business en Royal Class. Sinds 1952 en zijn daarmee verzamelobjecten geworden. Er zijn inmiddels 103 verschillende huisjes. Elk jaar op 7 oktober wordt het nieuwe huisje onthult en heeft dan het nummer gelijk aan de leeftijd van het bestaan van KLM sinds 1919.

Er zit Nederlandse Jenever, 35% alcohol, in de huizen, maar er zijn ook lege huisjesop vluchten naar sommige landen met alcoholbeperkingen worden lege huizen gepresenteerd. Op sommige huizen zit dan een sticker welke verwijzen naar de douanevoorschriften. (Leeg vanwege douanevoorschriften op deze vlucht)

KLM begon in 1952 met de uitgifte van deze miniatuurflesjes. Luchtvaart maatschappijen mochten vanwege oneerlijke concurrentie geen cadeautjes aan hun klanten geven. Dus liet KLM een paar Delftse huisjes maken en deze vullen met jenever. Vervolgens klaagden hun concurrenten uiteraard: “KLM geeft cadeautjes aan hun klanten”. De KLM zei: “Mogen we beslissen hoe we onze drankjes serveren? Is er een wet die zegt dat drankjes in een glas moeten worden geserveerd?”… en zo begon het allemaal.

KLM huisjes

St. Nicholas Square Village

Santa’s Workbench Village

Rockwell’s Main Street

Holiday Time

Gault

Albert Heijn
In 2019 heeft AH een serie mini’s uitgebracht van 43 verschillende huisjes en verschillende figuurtjes en autootjes. Samen in een bewaardoos en een ledsnoertje kon je deze huisjes verlichten op een onderplaat.

Albert Heijn – Mini’s

Heb je nog een aanvulling die jij voor ons wil uitschrijven dan kun je die mailen naar: info@kerstdorpclub.nl, wij zijn je nu al dankbaar!

Floris, Raymond & Jan.