Lemax – Norman Rockwell

Op deze pagina proberen wij het laatste nieuws van Lemax Norman Rockwell voor jullie te verzamelen. (in aanbouw)

.

Bron teksten Lemax Collection & Minidorp.nl

Over het schilderij:
Toen Norman Rockwell in 1953 naar Stockbridge verhuisde, werkte hij in een studio in het centrum van de stad, boven de Stockbridge Shop. Hij plaatste een kerstboom in een raam om de ruimte te markeren waar hij werkte voordat hij naar de South Street verhuisde. Ga terug in de tijd terwijl u deze video van Rockwell aan het werk bekijkt en zie hoe de Main Street in Stockbridge vrijwel onveranderd blijft.

Het schilderij Home for Christmas van Norman Rockwell (Stockbridge Main Street at Christmas) symboliseert Kerstmis in Amerika, precies zoals Rockwell het in 1967 bedoelde. Rockwell wilde dat de redactie van McCall’s het in de tekst zou identificeren als Stockbridge, en dat deden ze. Norman Rockwell neemt je mee op een kerstavondwandeling langs Stockbridge’s Main Street, langs de openbare bibliotheek, de antiek- en cadeauwinkels, het oude stadskantoor en langs het uitgestrekte Victoriaanse hotel, waarachter Rockwells eigen studio ligt. McCall’s bereikte zijn nationale publiek door toe te voegen: “Waar je ook vandaan komt – stad, buitenwijk, boerderij of ranch – we hopen dat je voor een moment het gevoel zult hebben dat je thuiskomt met Kerstmis.”

Home for Christmas (Stockbridge Main Street at Christmas) 1967

Over de kunstenaar
Norman Rockwell, geboren in 1894 in New York City, wilde altijd al kunstenaar worden. Op 14-jarige leeftijd schreef Rockwell zich in voor kunstlessen aan de New York School of Art (voorheen The Chase School of Art). Twee jaar later, in 1910, verliet hij de middelbare school om kunst te studeren aan de National Academy of Design. Hij stapte al snel over naar The Art Students League, waar hij studeerde bij Thomas Fogarty en George Bridgman. Fogarty’s instructie in illustratie bereidde Rockwell voor op zijn eerste commerciële opdrachten. Van Bridgman leerde Rockwell de technische vaardigheden waarop hij gedurende zijn lange carrière vertrouwde.

Copyright Norman Rockwell Museum

Op 21-jarige leeftijd verhuisde het gezin van Rockwell naar New Rochelle, New York, een gemeenschap waar beroemde illustratoren als J.C. en Frank Leyendecker en Howard Chandler Christy woonden. Daar richtte Rockwell een studio op met cartoonist Clyde Forsythe en produceerde hij werk voor tijdschriften als Life, Literary Digest en Country Gentleman. In 1916 schilderde de 22-jarige Rockwell zijn eerste omslag voor The Saturday Evening Post, het tijdschrift dat door Rockwell wordt beschouwd als de ‘grootste etalage van Amerika’. In de daaropvolgende 47 jaar zouden nog eens 321 Rockwell-covers op de cover van de Post verschijnen.

In 2008 werd Rockwell uitgeroepen tot de officiële staatskunstenaar van het Gemenebest van Massachusetts, dankzij een toegewijde inspanning van studenten in Berkshire County, waar Rockwell de laatste 25 jaar van zijn leven woonde.

De Norman Rockwell collectie

Lemax Norman Rockwell Collectie 2023

Lemax heeft de zeven beroemde gebouwen uit het schilderij Stockbridge Main Street at Christmas van Norman Rockwell aan de collectie van 2023 toegevoegd. De gebouwen zijn feestelijk versiert en vele ramen hebben een mooie inkijk. De gebouwen zijn iets groter dan de normale gebouwen van Lemax en worden in een fraaie verpakking geleverd.

Public Library (15810)
De Public Library uit de collectie van Lemax & Norman Rockwell 2023 is de miniatuurversie van de Stockbridge Library Association. Op de hoek van Main Street en Elm Street in Stockbridge is deze openbare bibliotheek gevestigd, een stad in Berkshire County in Massachusettes.

Dit kersthuisje bestaat uit een openbare bibliotheek en een museum. De gemeenschap van Stockbridge mag hier gratis gebruik van maken. De overheid probeert de bevolking op deze manier te stimuleren om te blijven leren en hoopt zo de creativiteit te bevorderen.

Door de grote raampartijen is de indrukwekkende boekencollectie duidelijk te aanschouwen. Het museum geeft inzicht in historisch materiaal en stelt historische kunstvoorwerpen tentoon. Ook biedt het geschiedenisprogramma’s, boekenclubs en kunsttentoonstellingen aan.

Public Library (15810)

Antique & Gift Shop (15806)
De Antique & Gift Shop uit de collectie van Lemax & Norman Rockwell 2023 is de miniatuurversie van de Seven Arts Gift Shop. Deze vintage en antiekwinkel was voorheen te vinden op 42 Main Street in Stockbridge.

Niet zo lang geleden is deze winkel verhuisd naar 36 Main Street, het gedeelte achter de Main Street. Beter bekend als Mews. Je kunt er terecht voor vintage kleding en tweedehands vinyl en CD’s.

Net als het origineel heeft dit kersthuisje een rond glas-in-lood raampje en is het pand in Victoriaanse stijl gebouwd. Links in het kersthuisje staat het vol met vintage spulletjes en aan de rechter kant van het kersthuisje kun je je kerstinkopen doen. Op de eerste etage is een versierde woonkamer te zien. Een grote kerstboom, teddybeer en cadeautjes.

Antique & Gift Shop (15806)

Nejaime’s Stockbridge Shop (15807)
De Nejaime’s Stockbridge Shop uit de collectie van Lemax & Norman Rockwell 2023 is de miniatuurversie van de Stockbridge General Store. Voorheen was dit Nejaime’s Market. Nejaime’s Market was gevestigd op de Main Street in Stockbridge. Tegenwoordig is dit een café.

Toen Norman Rockwell in 1953 naar Stockbridge verhuisde, richtte hij op de eerste etage van dit pand zijn studio in. Voor een mooie Noordelijke lichtinval liet hij een groot raam plaatsen. Dit was perfect licht om zijn kunstwerken te creëren.

Om de locatie van zijn studio te markeren, had hij een kerstboom in zijn schilderij “Home for Christmas” geschilderd. Hier heeft hij de eerste jaren aan zijn kunstwerken gewerkt. In 1957 verhuisde hij met zijn studio naar een andere locatie is Stockbridge.

Norman Rockwell had vrienden van Libanese afkomst met de familienaam Nejaime. Nejaime bezitten voorheen het pand waar Rockwell regelmatig Libanees eten kocht. Uit respect voor hun vriendschap heeft Rockwell de naam van de Libanese familie op het schilderij geschilderd en niet de huidige naam van de winkel. Niet alleen het schilderij werd beroemd, ook de familienaam Nejaime kon van grote faam genieten.

Nejaime’s Stockbridge Shop (15807)

Williams & Sons Country Store (15809)
De Williams & Sons Country Store uit de collectie van Lemax & Norman Rockwell 2023 is de miniatuurversie van het beroemde gelijknamige gebouw. Dit gebouw is gelegen in het hart van Main Street in Stockbridge.

De gevel van dit pand is al meer dan 50 jaar oud. Sinds 1967, toen het schilderij ‘Home for Christmas” werd uitgebracht, is de gevel nooit meer veranderd. Het assortiment heeft wel een flinke verandering ondergaan.

Williams & Sons Country Store was vroeger een ijzerhandel. Nu is het een ouderwetse landwinkel en een cadeauwinkel. Bij binnenkomst ga je terug de tijd in. Vroeger werd hier vooral koffie en thee verkocht. Nu kun je er nostalgische geschenken, lokale producten, snoep, speelgoed , bad en beautyproducten en keukengerei kopen.

Dit kersthuisje bestaat uit een winkel en een kapperszaak. In het echt bestaat dit pand uit tien gebouwen. In het complex zitten in totaal zes winkels, een restaurant, twee appartementen en een kantoor gevestigd. Twee winkels hebben hun entree aan de Main Street van Stockbridge. De andere gebouwen zijn bereikbaar via de zij- en achterkant. Deze zijdes zijn te bereiken via de Mews. Dit grenst ook aan de binnenplaats van de Red Lion Inn. De straatnaam Mews komt terug op de rechterzijde van het kersthuisje.

Williams & Sons Country Store (15809)

Town Offices 1884 (15808)
De Town Offices 1884 uit de collectie van Lemax & Norman Rockwell 2023 is de miniatuurversie van het stadkantoor gebouw dat op 50 Main Street in Stockbridge gevestigd is.

Het gebouw stamt af uit het jaar 1884. Vroeger werden hier de stadarchieven beschermd tegen brand. Er zaten overheidskantoren in en twee gevangeniscellen in de kelder. In 1960 is het gebouw verkocht aan particulieren en is sindsdien een commerciële ruimte. Dit gebouw heeft een afwijkende architectuur als je kijkt naar de anderen gebouwen op Main Street.

De architectuurstijl stijl is Vlaams Revival. Het gebouw beschikt over trapgevels, een torentje en gemetselde halve bogen boven de ramen en deuren. Dit zijn typische kenmerken van de Vlaamse architectuur.

Town Offices 1884 (15808)

The Berkshire Bank & Trust Company (15812)
De Berkshire Bank & Trust Company uit de collectie van Lemax & Norman Rockwell 2023 is de miniatuurversie van het Berkshire Bank Stockbridge-filiaal.

Sinds 1959 voorziet deze bank de financiële behoeftes van de bewoners van Main Street in Stockbridge in Massachusetts. Het Berkshire Bank Stockbridge-filiaal is een van de 106 kantoren van de bank. De Berkshire Bank & Trust Company bevindt zich op 32 Main Street in Stockbridge. Dit filiaal opereert als een full-time service kantoor.

The Berkshire Bank & Trust Company (15812)

The Red Lion Inn (15811)
De Red Lion Inn uit de collectie van Lemax & Norman Rockwell 2023 is de miniatuurversie van het Red Lion Inn hotel op de Main Street in Stockbridge. Op het luxe terrein van het hotel bevinden diverse unieke accommodatiemogelijkheden, vier eetgelegenheden, een echte brandweerkazerne, cadeauwinkel, verwarmd buitenzwembad en een hot tub.

In het schilderij “Home for Christmas” zijn de ramen van het hotel donker geschilderd. Dit komt doordat de herberg van het hotel in de winter gesloten was. Twee jaar nadat het schilderij van Rockwell was uitgebracht werd de herberg het hele jaar toegankelijk.

Sinds 1773 stond er al een kleine herberg met als logo een rode leeuw op de plek waar nu Red Lion Linn staat. Vroeger werd de kleine herberg gebruikt als tussenstop voor postkoetsen die heen en weer reden op de stoffige, onverharde weg tussen Albany en Boston.

De herberg heeft veel verschillende eigenaren gehad. In 1873 werd het pand door een echtpaar gekocht. De vrouw verzamelde fanatiek antieke voorwerpen, hierdoor heeft het hotel tot op de dag vandaag een unieke collectie koloniaal antiek staan zoals, meubels en porselein.

De kleine herberg die in 1884 Stockbridge House heette, besloot om plaats te bieden voor 100 gasten en in de jaren 1892 en 1894 werd de herberg opnieuw verbouwd om nog meer plaats te bieden. Helaas is het gebouw compleet verwoest in 1896 door een brand. Gelukkig is de collectie antiek porselein op tijd gered.

Na een jaar werd de herbouwde herberg geopend. De herberg is een aantal jaren vrijwel hetzelfde gebleven. Vanaf 1960 zijn er privébaden en een buitenzwembad toegevoegd. De historische herberg is in 1968 opnieuw verkocht aan een echtpaar, waarvan de vrouw dezelfde hobby had. Zij was ook een fanatieke antiekverzamelaar. Hierdoor werd de collectie antieke voorwerpen opnieuw uitgebreid.

De herberg heeft veel verschillende namen gehad, maar het bord met de rode leeuw is altijd gebleven. Sinds het jaar 1900 kreeg het hotel de naam Red Lion Inn en die naam heeft het nog steeds. De herberg heeft vele bekende personen te gast gehad, zoals Bob Dylan en John Wayne.

The Red Lion Inn (15811)

Met charmante architectuur, drukke trottoirs en kerstverlichting die reflecteren op vers gevallen sneeuw, geeft dit schilderij op prachtige wijze de essentie van Kerstmis in een klein stadje weer. Dit maakt Home For Christmas de perfecte inspiratiebron voor de nieuwste Lemax Kerstdorp collectie.

Wij hebben voor deze serie ook een eigen Instagram pagina gemaakt waar vele voorbeelden van deze serie op te zien zal zijn. Heb jij beeld voor ons van de serie, deel die dan met ons alsjeblieft! https://www.instagram.com/lemaxnormanrockwellcollection/